• Konståkningsshop sedan 2005
 • Fraktfritt över 1500 kr inom Sverige
 • Alltid det senaste inom konståkning

Åka in nya skridskor - värmning av skridskor

Det kan vara rätt obekvämt att åka in nya skridksor. Men det ska inte göra ont. Lädret/materialet som används är i början hårt och behöver forma sig efter åkarens fötter. Det är nödvändigt med korrekt passform för att konståkaren ska få ut maximalt av sin träning.

Första ispassen i nya skor så ska de inte snöras för hårt. Lämna översta hakarna osnörade, dvs snöra inte ända upp. Vill du ända hålla ihop skorna där, sätt över en hårsnodd eller en Edeastrap. Ibland måste skridskorna snöras om under ispasset. Bungagel, silikonplattor, skumringar kan vara nödvändigt för att undvika tryck och för att förebygga skavsår. Använd alltid torra, rena strumpor till ispasset. Se till att strumporna är släta och med fördel används skridskostrumpor som är lite slätare och glattare än vanliga strumpor. Begränsa dig när det gäller hopp och piruetter de första ispassen i de nya skridskorna. Tala alltid om för din tränare att du har nya skridskor, så tränaren anpassar din träning efter det. 

Om dina skridksor går att värma sk heat moldable, så är detta ett smidigt sätta att få till den perfekta passformen, 

 

 

Värmning av skridskor

Alla läderskor går att värma i vår skridskougn. När ni köper skridskor i Tinas Konståkningsshop och provar ut skridskorna hos oss ingår värmning i vår skridskougn. Finns behov, värmer vi skon och formar skridskon efter åkarens fot. Detta är ett effektivt sätt att skynda på inåkningsprocessen. Dessutom kan vi forma hälen så den tightas till, minska tryck på områden som fotknölar, halgus och tår. Vi värmer skorna i ca 4-8 minuter, beroende på modell. Sedan får åkaren sätta på sig skorna och vi snörar åt dem hårt. Efter snörningen trycker vi och formar skon så att innerfodret formar sig efter foten. Åkaren behöver sitta med skorna på i ca 10-15 minuter så att de har svalnat. Skridskorna ska ej användas det närmaste dygnet. Men därefter är det bara att sätta igång. Perfekt när nya skridskor ska inhandlas till tex ett läger. Eller när åkaren behöver hårdare skor, som inte är så bekväma att bara börja åka in.

Du kan också värma dina skridskor själv i vanlig ugn.

Äkta läderskor går att värma i ugn. Jacksons Fusionsserie går också bra att värma. Skor från Edea och Risport ska inte värmas

Värmningen sker helt på egen risk och du behöver ha noggrann uppsikt över skridskon under processen.

Skridskor är stoppade och stoppningen formar sig efter din fot vid värmning. Det gör att det som trycker ger med sig och skon blir genast bekväm att använda. 

Bäst är att värma skon när skenan har monterats.

 •  lägg en handuk på ett galler och lägg in skridskon i en väl rengjord ugn som är kall. 
 • Sätt på ugnen på 100 grader, under och övervärme
 • låt skridskorna vara inne i ca 15 minuter.
 • Ta ut skridskorna och se upp för alla metalldelar som hakar och skena. Sitt ner.
 • Sätt på skridskoskydd.
 • Sätt på dig skridskorna, se till att först föra fram foten orderntligt mot tårna och tryck sedan tillbaka foten mot hälen. Försäkra dig att foten är längst bak och att hälen är på plats
 • Snöra på dig skridskorna bestämt och dra åt ordentligt. Överdrag inte över anklarna och tårna. 
 • Sitt stilla i ca 10 minuter och snöra sedan av dig skridskorna Låt dem svalna helt och använd dem inte på 12 timmar
 • Processen kan med fördel göras om, om den inte haft full effekt. 
 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen