Åka in nya skridskor

Det kan vara rätt obekvämt att åka in nya skridksor. Men det ska inte göra ont. Lädret/materialet som används är i början hårt och behöver forma sig efter åkarens fötter. Det är nödvändigt med korrekt passform för att konståkaren ska få ut maximalt av sin träning.

Första ispassen i nya skor så ska de inte snöras för hårt. Lämna översta hakarna osnörade, dvs snöra inte ända upp. Vill du ända hålla ihop skorna där, sätt över en hårsnodd eller en Edeastrap. Ibland måste skridskorna snöras om under ispasset. Bungagel, silikonplattor, skumringar kan vara nödvändigt för att undvika tryck och för att förebygga skavsår. Använd alltid torra, rena strumpor till ispasset. Se till att strumporna är släta och med fördel används skridskostrumpor som är lite slätare och glattare än vanliga strumpor. Begränsa dig när det gäller hopp och piruetter de första ispassen i de nya skridskorna. Tala alltid om för din tränare att du har nya skridskor, så tränaren anpassar din träning efter det. 

Om dina skridksor går att värma sk heat moldable, så är detta ett smidigt sätta att få till den perfekta passformen, 

 

Värmning av skridskor

Alla läderskor går att värma i vår skridskougn. När ni köper skridskor i Tinas Konståkningsshop och provar ut skridskorna hos oss ingår värmning i vår skridskougn. Finns behov, värmer vi skon och formar skridskon efter åkarens fot. Detta är ett effektivt sätt att skynda på inåkningsprocessen. Dessutom kan vi forma hälen så den tightas till, minska tryck på områden som fotknölar, halgus och tår. Vi värmer skorna i ca 4-8 minuter, beroende på modell. Sedan får åkaren sätta på sig skorna och vi snörar åt dem hårt. Efter snörningen trycker vi och formar skon så att innerfodret formar sig efter foten. Åkaren behöver sitta med skorna på i ca 10-15 minuter så att de har svalnat. Skridskorna ska ej användas det närmaste dygnet. Men därefter är det bara att sätta igång. Perfekt när nya skridskor ska inhandlas till tex ett läger. Eller när åkaren behöver hårdare skor, som inte är så bekväma att bara börja åka in.

 

 

Du kan också värma dina skridskor själv i vanlig ugn.

Äkta läderskor går att värma i ugn. Rekomenderas ej till skridskor som består av plastmaterial, typ Edea. 

Dock sker själva uppvärmningen helt på egen risk och det är viktigt att man hela tiden har noga uppsikt över skorna. 

Insidan av skon består av ett material som formar sig efter Din fot vid uppvärmning. För att få bästa passform direkt, skall Du göra på följande sätt:OBS skenan ska vara monterad. Lägg en handduk om skenan. Sätt in skridskona i kall ugn
Var noga med tiden. 
Sätt på ugnen och ställ temperaturen på 100 grader, OBS! Kolla så ugnen inte står på grillning eller
snabbvärmning utan över och undervärmning.
Ställ skridskona på gallret mitt i ugnen tills 100 grader uppnåtts, ca 15 min. 

Sätt på dig skridskon. Se till att först trycka fram foten ordentligt mot tårna, för att sedan kicka bak hälen och försäkra dig om att hälen är längst bak i skon. 


Snöra på Dig kängorna, och dra åt ordentligt och låt dom ”svalna av” på foten.  Snra inte för hårt över tårna men dra åt hårt över mittenpartiet av skorna. 
Sitt still i ca 15 min till dess att skon svalnat. Ta sedan av dig skorna.
Åk ej på 12 timmar efter uppvärmning av sko.Känns inte skon bra efter några åk så upprepa värmningen en till två ggr. 

 

 

   

Fraktbolag som vi samarbetar med: